Салмонелата е опасна зараза, а иако повеќето луѓе веруваат дека се пренесува најчесто преку месото и јајцата во исхраната, сепак тоа не е така.
Храната од животинско потекло има само мала улога во пренесувањето салмонела, но вкусшнот треба да внимавате кога јадете суши, недоволно зготвено месо, како и зелен зеленчук, дињи, тикви, краставици, лубеници.
И еден домат може во 25 посто да ја пренесе за жал бактеријата.
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)
Диетален појадок што ќе ве држи сити
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко