Ако сакате мандарини, тогаш овој колач е само за вас!
Состојки:
- 4 средни мандарини
- 5 јајца
- 200 гр шеќер
- 200 гр излупени мелени бадеми
- 2 лажички овошен ликер
- 100 гр пченично остро брашно
- 1 лажичка прашок за печиво
Начин на подготовка:
- Мандарините измијте ги и ставете ги во студена вода, загрејте ги до вриење и гответе ги околу две минути. Излејте ја водата и повторете ја постапката.
- Мандарините изблендирајте ги во каша и оставете ги да се изладат.
- Белките разматете ги во цврст снег и измешајте половина од количината шеќер.
- Жолчките и останатиот шеќер пенасто разматете ги. Додајте изладена каша од мандарини, бадеми, ликер и брашно измешано со прашок за печиво. На крај измешајте го и снегот од белки.
- Сè лесно измешајте и смесата ставете ја во калап за торта со големина од 22 см, кој сте го обложиле со хартија за печење.
- Печете во загреана рерна на 180 степени околу 50 минути.
- По половина час печење колачот прекријте го со хартија за печење за да не добие темна боја.
- Послужете со шлаг и уживајте!
Чоко палачинки со крем од ванила и јагоди
Рецепт за палачинки кои можете да ги јадете неограничено
За сите гурмани – Палачинки кватро салами
Американски палачинки по врвен, а едноставен рецепт
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат
ВИДЕО: Брз рецепт за некалоричен сладолед