Наместо мајонез се користи јогурт, кој дава совршен, освежувачки вкус…
Состојки:
- 200 гр моркови
- 200 гр грашок
- 200 гр кисели краставички
- 5 варени белки
- 5 цели јајца
- 100 гр компири
- 50 гр милерам
- 50 гр јогурт 3.2%
- 1 лимон
- малку сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Измиениот, неизлупен зеленчук згответе го во благо посолена вода и брзо изладете го. Сварете ги јајцата па изладете ги. Од јајцата отстранете ги жолчките, а белките исечкајте ги на ситни коцки.
- Зеленчукот излупете го и исечкајте го на ситни коцки со големина на грашок. Исечкајте ги и киселите краставички. Во сад измешајте коцки зеленчук, јајца, кисели краставички и грашок. Зачинете со сол, бибер и сок од лимон.
- Поврзете ја салатата со милерам и јогурт и оставете ја во фрижидер да се излади, а вкусовите да се поврзат. По желба додајте и дел од жолчките исечкани на коцки.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути