Поховани јаболка во издробен леб

Поховани јаболка во издробен леб

Највкусниот десерт кој го освои светот!

Состојки:

  • 1 француски леб, исечен на парчиња
  • 2 големи јаболка
  • 5 големи јајца
  • 1,5 чаша млеко
  • 1/2 чаша слатка павлака
  • 1/2 шолја шеќер
  • 1 лажичка цимет
  • 1/4 лажичка сол
  • 2 лажици путер
  • 3 лажици кафеав шеќер
  • 2 лажици шеќер
  • 2/3 чаша брашно

Начин на подготовка:

  1. Премачкајте плех со масло и додајте крупно издробен леб и во тоа измешајте печени јаболка.
  2. Во посебен сад измешајте јајца, млеко и шеќер. Потоа додајте ги останатите намирници и мешајте додека не се соединат.
  3. Смесата рамномерно ставете ја преку ситниот леб, покривајќи што повеќе парчиња.
  4. Додајте коцки путер во смесата и благо растресете го плехот.
  5. За прелив, во друг сад измешајте кафеав шеќер, шеќер, цимет, мускатно оревче, а потоа путер. Полека додајте во брашното додека не се соедини. Прелијте ја смесата преку мешавината со леб.
  6. Покријте со фолија и оставете во фрижидер преку ноќ. Загрејте рерна до 180 степени. Печете околу 40-45 минути.

 

Послужете и уживајте!

 

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

singlepost_text