Совршено мек со крцкава кора!
Состојки:
- 1 кг брашно
- 50 гр свеж квасец
- 1 кесичка прашок за печиво
- 1 лажица сол
- 1 лажичка шеќер
- 500 мл млака вода
Начин на подготовка:
- Во поголем сад ставете половина од брашното, додајте издробен квасец, прашок за печиво, сол и шеќер.
- Со млака вода замесете фино тесто со додавање на останатото брашно. Тестото оставете го 60 минути да надојде, потоа премесете го на работна површина посипена со брашно.
- Рерната загрејте ја на 275 степени, па ставете празно тенџере со капак добро да загрее.
- Во добро загреаното тенџере ставете го лебот, покријте го со капак и печете 20 минути на 275 степени, потоа тргнете го капакот и печете уште 15 минути.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот