Фиш-паприкаш на славонски начин

Фиш-паприкаш на славонски начин

Овој посен паприкаш е вистински гурманлак…

Состојки:

  • 1 кг риба (сом и шаран)
  • 1,3 л вода
  • 2 дл бело вино
  • 500 гр кромид
  • 2-3 сечкани чешниња лук
  • 3 лажици масло
  • 1 лажица слатка пипер
  • 1-2 мали суви лути пиперки (чили)
  • сол
  • бибер во зрно

Начин на подготовка:

  1. Исчистете ги рибите, измијте ги и исечкајте ги на парчиња.
  2. Во тенџере на врело масло пропржете ситно сечкан кромид. Додајте сечкан кромид, слатка пипер, издробени чили пиперчиња и бибер во зрно и сè залијте со вода. Оставете да врие десетина минути.
  3. Додајте на парчиња исечкана риба, бело вино и сè лесно гответе четириесетина минути без мешање, повремено протресувајќи. Посебно згответе широки резанци и послужете со топлиот паприкаш.

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

Градинарска пита – направете вкусен фамилијарен ручек за помалку 150 денари

Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви

Рецепт за вистински пица деликатес

Летен појадок кој ќе го правите секој ден

Полнети печурки – лесен рецепт кој сите ќе ви го бараат

Палачинки за гурмани

Одлична комбинација: Таљатели со сланина, л

 

 

singlepost_text