Грозјето може да се сочува за зима во облик на сируп, а овој рецепт сигурно ќе ве воодушеви!
Состојки:
- 2 кг грозје
- 1,5 кг шеќер
- 2 кесички лимонтус
- 2 л вода
Начин на подготовка:
- Грозјето исчистете го од коски и сомелете го. Додајте 1,5 кг шеќер и 2 кесички лимонтус. Добро измешајте, ставете на ладно место да стои 24 часа.
- Потоа додајте 2 л вода, ставете на оган и кога ќе зоврие гответе 10 минути. Процедете и врело ставајте во загреани шишиња. Добро затворете.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта