Една од главните состојки на традиционалната македонска трпеза е токму чинија кисело млеко. Покрај тоа што е одличен придружник буквално на сите печива и пити, киселото млеко може да биде и клучна состојка во подготовка на вкусна и лесна домашна пита.
Потребни состојки:
- 1 кг брашно
- 1 квасец
- 1 лажиче сол
- прстофат шеќер
- млака вода
- 400 гр битолско кисело млеко
- 3-4 јајца
Начин на подготовка:
- Замесете го брашното и оставете го да нарасне.
- Исукајте две кори, со тоа што едната да биде поголема од тавата во која ќе се пече.
- Намастете ја тавата и ставете ја поголемата кора.
- Врз тестото ставете ја мешавината од јајца и кисело млеко. Покријте со другата кора, а деловите што висат од долната завиткајте ги на крајчињата.
- Печете во загреана рерна околу 40-45 минути.
На здравје!
Повеќе на Gotvi.mk:
Домашни колачиња со парчиња чоколадо и путер
Путер кифли – Рецепт кој ќе ве врати во детството
Која е тајната на совршените домашни колачиња и кифли?
Ново семејно пакување – Битолско кисело млеко за целосно уживање