Ова предјадење може да биде замена и за главното јадење!
Состојки:
- 1/2 кесичка желатин
- 250 гр печурки
- 1 главица црвен кромид
- 250 мл јака супа од печурки
- 125 мл полусуво бело вино
- сол
- бибер
- 4 лажици масло
- 150 гр зелена салата
- 2 лажици оцет
- крупно мелен црвен бибер
Начин на подготовка:
- Желатинот подгответе го по упатството. Печурките внимателно исчистете ги. Кромидот излупете го и исечете го на парчиња.
- Во 125 мл топла супа од печурки измешајте го подготвениот желатин. Налијте со останатата супа и со вино, измешајте. Посолете и побиберете. Оставете во фрижидер малку да стегне.
- Во тава загрејте лажица масло, па испржете ги печурките. Додајте сол, бибер и кромид.
- Салатата исчистете ја, измијте ја и и исушете ја. Во оцетот измешајте сол и црвен бибер, па со жица за матење измешајте и три лажици масло. Салатата распоредете ја на чинии, пропрскајте ја со подготвениот прелив, а потоа од горе редете печурки. Преку печурките рамномерно ставете напола стегнато желе.
- Послужете со бел багет леб.
Добар апетит!
ВИДЕО: Појадок за 8 минути – неодоливи сендвичи со шунка и кашкавал
Најбрзиот рецепт за кифли за сите домаќинки
Едноставен појадок кој сите ќе ги воодушеви