Посни плескавици: Навистина добро јадење

Посни плескавици: Навистина добро јадење

Идеални се за деновите на пост и кога сакате да одморите од месо.

Состојки:

  • 2 кг речна риба
  • 1 лажица сув зачин
  • 1 поголем компир
  • 1 поголема бабура пиперка
  • прстофат-два сол
  • половина лажичка бибер
  • половина лажичка сода бикарбона
  • 1 лажичка црвена пипер
  • 2 чешниња лук
  • 1 главица кромид
  • магдонос лист

Начин на подготовка:

  1. Рибата исчистете ја и измијте ја, па отсечете ја главата и перките.
  2. Исчистете ги кромидот, лукот, компирот и пиперката.
  3. Три пати сомелете ги рибата и зеленчукот заедно, па додајте ги сите зачини и измешајте со раце. Оставете ја смесата да отстои половина час, а потоа обликувајте плескавици и печете на среден оган.

Добар апетит!

Повеќе на Готви.мк:

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

singlepost_text