Уверете се зошто ова е најдобрата штрудла која сте ја пробале…
Состојки за тесто:
- 500 гр глатко брашно
- 2,2 дл млака вода
- малку сол
- 4 лажици масло
Состојки за фил:
- 1 кг јаболка
- 3 лажици кафеав шеќер
- ванилин шеќер
- цимет
- малку лебни трошки ако јаболката се полни со сок
Начин на подготовка:
- Замесете тесто, покријте го и оставете го да мирува околу 2 часа. На чист чаршав посипете брашно па растегнете го тестото и развлечете го со дланки, така да биде речиси проѕирно. Намастете го па по него распоредете фил и свиткајте го тестото со помош на чаршавот.
- Штрудлите исечете ги на должина од садот за печење па наредете ги во садот и премачкајте ги со путер. Печете на 180-200 степени околу половина час, односно додека не добијат златна боја.
- Штрудлите можат да се направат и со готови листови за јуфки.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта