Ова е најдобриот рецепт за штрудла од јаболка

Ова е најдобриот рецепт за штрудла од јаболка

Уверете се зошто ова е најдобрата штрудла која сте ја пробале…

Состојки за тесто:

  • 500 гр глатко брашно
  • 2,2 дл млака вода
  • малку сол
  • 4 лажици масло

Состојки за фил:

  • 1 кг јаболка
  • 3 лажици кафеав шеќер
  • ванилин шеќер
  • цимет
  • малку лебни трошки ако јаболката се полни со сок

Начин на подготовка:

  1. Замесете тесто, покријте го и оставете го да мирува околу 2 часа. На чист чаршав посипете брашно па растегнете го тестото и развлечете го со дланки, така да биде речиси проѕирно. Намастете го па по него распоредете фил и свиткајте го тестото со помош на чаршавот.
  2. Штрудлите исечете ги на должина од садот за печење па наредете ги во садот и премачкајте ги со путер. Печете на 180-200 степени околу половина час, односно додека не добијат златна боја.
  3. Штрудлите можат да се направат и со готови листови за јуфки.

 

Уживајте!

Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:

Баклава

Баклава со вишни

Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет

Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди

„Катица“ торта

Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути

ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече

За секоја прослава – Тигар торта

 

singlepost_text