Подгответе домашен џем, секогаш добар додаток за палачинки, чизкејк или како намаз за леб.
Состојки:
- 1 кг бело грозје
- 2 дл бело вино
- 400 гр шеќер
- 2 кесички ванилин шеќер
- 1 лимон
- 15 гр пектин
- стапче кора цимет
Начин на подготовка:
- Измијте го и исчистете го грозјето, одвојте ги стеблата и плодовите кои не се целосно здрави. Оставете го грозјето преку ноќ во вино.
- Наредниот ден ставете го грозјето во лонец и гответе на умерен оган околу 15 минути мешајќи и гмечејќи го грозјето со лажица, па процедете.
- Смесата вратете ја во лонецот, додајте шеќер, пектин, вино, цимет и сок од лимон. Откако ќе зоврие, гответе околу 25 минути, а пената отстранувајте ја со лажица.
- Исклучете го шпоретот, оставете малку да се излади и извадете го циметот. Мешајте со миксер па гответе уште 5-10 минути додека не добиете густина слична на медот.
- Ставете го џемот во стерилизирани тегли.
- Наместо пектин можете да користите и желатин.
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта