Ретко кој може да им одолее на штрудлите со мак, а исто така ќе биде и со овој колач. Едноставен, евтин и брз рецепт кој нема да ве остави рамнодушни!
Состојки за кора:
- 2 чаши брашно
- 2 јајца
- 1 чаша масло
- 1 чаша млеко
- 1 чаша шежер
- 1 кесичка прашок за печиво
- 1 лимон (изрендана кора)
Состојки за фил:
- 300 мл млеко
- 1,5 чаша мелен мак
- 1/2 чаша гриз
- 1,5 чаша шеќер
Начин на подготовка:
- Во сад ставете јајца, додајте шеќер и разматете, кога доволно ќе стегне додајте масло и млеко, па ставете брашно со печиво и кора од лимон. Во плех, со големина 35х20 см, добро намастен, ставете половина од разматеното тесто. Ставете да се запече, односно да фати кора на 160 степени.
- За филот, ставете млеко со шеќер да зоврие. Намелате ја темпратурата и непрекинато мешајте, ставете мешавина од мак и гриз. Гответе додека филот не згусне (по желба додајте малку мелени или ситно сечкани ореви или суво грозје).
- На запечената кора ставете го филот, распоредете го, па преку ставее ја другата половина од тестото и вратете го колачот да се испече. Откако ќе се испече, оставете го да се излади, па исечете го на коцки и послужете.
Уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта