Овен крушки можете да користите и друго овошје…
Овошните сирупи не морате да ги користите само за подготовка на сок, туку и како здрав засладувач во овесна каша, прелив за сладолед или палачинки, а можете да ги додавате и во смути.
Состојки:
- 1 кг крушки
- 0,5 л вода
- 800 гр кафеав шеќер
- 2 лажички лимонска киселина
Начин на подготовка:
- Исчистете ги крушките, исечкајте ги на парчиња и ставете ги во врела вода.
- Додајте кафеав шеќер и лимонска киселина па гответе додека шеќерот не се растопи, а крушките не омекнат. Сирупот процедете го во чисти шишиња, затворете ги па пастеризајте ги околу 20 минути.
- Послужете сок разреден со вода и уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути