Толку ќе ви се допадне, што ќе ја подготвувате и во мрсните денови…
Состојки:
- 100 гр бел грав
- 3 лажици масло
- 1 лажица брашно
- 1 мала главица ситно сечкан кромид
- 1 лажица мелена пипер
- 1 ловоров лист
- бибер
- сол
Начин на подготовка:
- Гравот потопете го да отстои, измијте го и исцедете го. Згответе ги гравот и ловоровиот лист со малку вода додека не омекне. Одвојте две лажици од зготвениот грав на страна. Остатокот заедно со водата испасирајте го. Додајте бибер по желба.
- Брашното пропржете го на масло да потемни, додајте кромид и пипер. Измешајте со пасираниот грав. Измешајте, посолете, додајте грав, долијте вода која треба да е топла и гответе уште десетина минути.
- Тргнете го тенџерето од оган и сервирајте.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт