Совршена комбинација на лук, сланина и леб…
Состојки:
- 8 парчиња леб
- 100 мл маслиново масло
- 1 главица лук
- сол
- 200 гр чадена сланина Пекабеско
- 100 гр кајмак
Начин на подготовка:
- Исчистете главица лук и исечкајте на што поситни парчиња. Во чинија ставете маслиново масло и исечкан лук, додајте малку сол.
- Потоа исечете го лебот на парчиња и натопете ги парчињата во маслиновото масло и лукот, но само од едната страна.
- Исечкајте ја сланината на тенки парчиња.
- На еден поголем плех ставете алуминиумска фолија па на неа наредете ги парчињата леб натопени во маслиново масло и лук, покрај нив ставете сланина на алу фолија.
- Печете во загреана рерна 15 минути на 200 степени.
- Извадете од рерна и послужете така што на парчињата леб ќе ставите крцкава сланина, а можете да додадете и по една лажица кајмак.
Добар апетит!
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт