Совршената густина на качамакот не е лесно да се добие и затоа треба да се придржувате на мерките и должината на готвење. Во продолжение ви пренесуваме видео рецепт за секогаш фина и кремаста палента.
Состојки:
- 1,5 л вода
- 0,5 кг палента
- 2 лажички сол
- полна лажица путер или маргарин
Останати состојки:
- сирење
- јогурт
- кајмак
- кисело млеко
- испржен колбас
- шеќер, мед или млеко (доколку правите слатка палента)
Начин на подготовка:
- Зовријте ја водата со путер и посолете. Додајте палента со постојано мешање. Намалете ја температурата и гответе 10-15 минути. Постојано мешајте.
- Послужете со додатоците по ваш избор.
- Палентата може да се сервира со разни јадења, месо со преливи или зачинета со вашиот омилен зачин.
Добар апетит!
Поврзани вести на Gotvi.mk
Брзи домашни пирошки со зденка и маслинки
Рецепт за брза даска кога ќе ви се најават гости
Рецепт за 2 брзи соса за чипс и други грицки
Рецепт за брзо мезе за ненајавени гости
Рецепт за највкусни посни и интегрални грисини тука