Вкусна паштета од туна…
Состојки:
- 4 лимони
- 1 лажица исчистени фстаци
- 200 гр Тимко туна
- 100 гр маргарин
- 1 лажица сечкан праз
- бибер
- сол
Начин на подготовка:
Directions
- Фстаците ставете ги на неколку минути во врела вода, па отстранете ја тенката кора. Лимоните добро измијте ги, избришете ги, исечете на врвовите, па со остар нож и со лажичка исцедете го сокот и издлабнете ја средината.
- Туната од конзерва исцедете ја од масло и изгмечете ја со вилушка. Маргаринот разматете го пенасто, додајте изгмечена туна и сè заедно испасирајте. По вкус посолете, побиберете, додајте сечкан праз, зачинете со сок од лимон и додајте фстаци.
- Со оваа маса наполнете ги лимоните и ставете ги неколку часа во фрижидер.
- Пред сервирање со врел нож исечете ги филуваните лимони на кругови и послужете ги со свеж бел леб.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути
Брзо посно предјадење за целото семејство