Исклучително здрава чорба, идеална за секој ден, како и за неделниот ручек или било која друга значајна прилика.
Состојки:
- пилешко за супа (остатоци)
- десетина ситни цветови карфиол
- 2 моркови исечкани на кругови
- 1 главица кромид
- 1 чешне лук
- 2-3 супени лажици гриз
- 2 јајца
- 2 лажички сол
- малку вегета
- 1/2 лажичка ѓумбир или малку бибер (по желба)
Начин на подготовка:
- Пилешкото и кромидот ставете ги да се готват во околу 3 литри вода. Пред крај додајте брокули, карфиол и моркови, додајте сол, ѓумбир и вегета. Гответе додека не омекнат. Кога сè ќе биде зготвено извадете ги месото и кромидот. Месото исчистете го од коски, исечкајте го ситно, па вратете го во чорбата.
- Во меѓувреме со вилушка разматете јајца со 2 лажици гриз, па смесата разредете ја со малку течност од чорбата, па полека со мешање ставете ја повторно во чорбата. Гответе уште околу 3 минути – и царската чорба е готова.
Добар апетит!
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт