Искусен земјоделец откри: Како да ја одберете најблагата и највкусната лубеница

Искусен земјоделец откри: Како да ја одберете најблагата и највкусната лубеница

Дојде летото, а со него и вкусните и сочни лубеници. Но, секогаш останува прашањето како да се одберат највкусните и најсвежите лубеници?Побарајте жолта боја – жолта дамка на местото каде што лубеницата одмора на земја. Зрелата лубеница секогаш има жолти, а никогаш бели дамки.

Разликувајте „женска“ од „машка“ лубеница – многу луѓе не знаат дека земјоделците лубениците ги разликуваат по пол. На пример, „машките“ лубеници се поголеми, имаат издолжен облик, а воденест вкус. „Женските“ лубеници имаат круглес облик и се навистина благи.

Големината е важна – одберете просечна големина на плодот. Голема или мала: лубеницата треба да биде тешка!

Исушена „опашка“ – исушениот врв покажува дека лубеницата е зрелоа. Меѓутоа, ако „опашот“ е зелен, тоа веројатно значи дека лубеницата е набрана прерано и нема да биде зрела.

Чукнете – кога ќе чукнете по лубеницата таа треба да звучи како да е шуплива.

Прочитај повеќе Gotvi.mk вести:

Лето на Крф: Гиро од 2,5, лежалки од 8 до 20 Евра – Еве ги цените

Одите на одмор во Грција? Еве ги цените на овошјето и зеленчукот

Понесете си повеќе пари – голем скок на цените во Грција, еве колку чини храната

Неверојатен рецепт со кој може да ги оставите цигарите

Храна која задолжително треба да ја консумираат пушачите

Зошто не смеете да запалите цигара веднаш по јадењето?

Дали знаевте дека ЛИМОНОТ е поефикасен од никотински фластери за одвикнување од пушење?

Никотинот го убива телото – исчистете се со овие намирници