Се подготвува брзо и едноставно, а има предобар вкус…
Состојки:
- 300 гр макарони
- 200 гр обварена блитва
- 200 гр сирење
- 3 јајца
- 200 гр кисела павлака
- 1 јогурт
- 1 главица кромид
- 2 моркови
- масло
- сол
- кашкавал
- 4 чешниња лук
- 1 голем домат
Начин на подготовка:
- Кромидот исечете го на кругови, па додајте моркови сечкани на кругови, потоа пропржете додека не омекнат. Обварете блитва, па исцедете ја и ситно исечкајте ја. Додајте ситно сечкан лук и сол.
- Доматот исечете го на кругови. Во зготвените макарони додајте малку масло, зачини и сол. Сирењето издробете го, додајте јајца, павлака, јогурт и сè добро измешајте. Ставете ја смесата во макароните, а еден дел одвојте.
- На дното од садот ставете неколку лажици макарони, потоа ставете кромид и морков и повторно макарони, потоа сечкана блитва, па макарони и на крај кругови домат.
- Редоследот може да биде по ваша желба. Од горе нанесете го остатокот од филот, изрендајте кашкавал и печете на 220 степени околу 30 минути.
- Печените макарони оставете ги да се изладат, превртете ги на даска и сечете.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Ќофтиња од компири и туна
ВИДЕО: Домашен рецепт за паштета од туна која се прави за 3 минути
Брзо посно предјадење за целото семејство