Како да подготвите совршен говедски гулаш!?

Како да подготвите совршен говедски гулаш!?

Еве како да подготвите совршен говедски гулаш!

Состојки:

  • малку бибер
  • 600 гр говедско месо
  • 6 лажици масло
  • 1 морков
  • 2 парчиња ловоров лист
  • 250 мл сок од домати
  • 1 лажичка босилек
  • 2 лажици зачин
  • сол по вкус
  • 1 лажичка магдонос
  • 600 гр кромид
  • 2 лажички црвена пипер

Начин на подготовка:

  1. Излупете го кромидот и ситно исечкајте го. На претходно загреано масло пржете го кромидот додека не добие темно жолта боја. Откако кромидот ќе биде добро пропржен, налејте вода и оставете да се динста околу 20 минути. Во меѓувреме, исечете го месото на коцки. 
  2. Кога кромидот ќе се издинста, додајте црвена пипер, исечкан морков, ловоров лист. Долијте вода, измешајте, додајте магдонос и оставете да крчка. Доколку е потребно, од време на време, доливајте вода. 
  3. Петнаесет минути пред да биде готов, додајте зачин и доматен сок, па посолете и побиберете по вкус. Што подолго се готви, гулашот е поубав. Не заборавајте да го измешате гулашот од време на време. На самиот крај, додајте лажичка босилек и гответе уште 2-3 минути. 
  4. Послужете го гулашот со макарони, компир пире или ориз.

 

Добар апетит!

Прочитај Gotvi.mk рецепти:

Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Шарена тава со зеленчук и пилешко

Пилешко во кари сос

Пилешко со паста и песто сос

Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки