Еве како да подготвите совршен говедски гулаш!
Состојки:
- малку бибер
- 600 гр говедско месо
- 6 лажици масло
- 1 морков
- 2 парчиња ловоров лист
- 250 мл сок од домати
- 1 лажичка босилек
- 2 лажици зачин
- сол по вкус
- 1 лажичка магдонос
- 600 гр кромид
- 2 лажички црвена пипер
Начин на подготовка:
- Излупете го кромидот и ситно исечкајте го. На претходно загреано масло пржете го кромидот додека не добие темно жолта боја. Откако кромидот ќе биде добро пропржен, налејте вода и оставете да се динста околу 20 минути. Во меѓувреме, исечете го месото на коцки.
- Кога кромидот ќе се издинста, додајте црвена пипер, исечкан морков, ловоров лист. Долијте вода, измешајте, додајте магдонос и оставете да крчка. Доколку е потребно, од време на време, доливајте вода.
- Петнаесет минути пред да биде готов, додајте зачин и доматен сок, па посолете и побиберете по вкус. Што подолго се готви, гулашот е поубав. Не заборавајте да го измешате гулашот од време на време. На самиот крај, додајте лажичка босилек и гответе уште 2-3 минути.
- Послужете го гулашот со макарони, компир пире или ориз.
Добар апетит!
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко