Сараевска чорба

Сараевска чорба

Сараевската чорба е едноставна супа од телешко месо и, во својот изворен облик, се прави со бамја.

Состојки:

  • 400 гр телешко
  • 150 гр бамја
  • 300 гр кромид
  • 150 гр морков
  • 150 гр магдонос
  • 200 гр кисела павлака Пекабела
  • 1 лимон
  • 50 гр глатко брашно
  • 3 јајца
  • 1 лажица пипер

Начин на подготовка:

  1. Издинстајте исечкан кромид а потоа додајте го месото исечкано на коцки. Кога месото ќе поприми боја од сите страни, додајте компир, бамја и моркови и долијте вода.
  2. Посолете, додајте пиперки, магдонос, пипер и гответе околу еден час. Пред крајот додајте павлака. Послужете со лимон.

 

Добар апетит!

Повеќе Готви.мк рецепти:

Салата со маслинки и кубети

Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса

Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата

Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула

Неодолива крем салата

Малиџано – одличен домашен рецепт

Зеленчукова ужинка за на работа

Свежа салата со брокула