Кората од лимон на сосот од печурки му дава освежувачки вкус.
Состојки:
- 10 гр сушен врган
- 400 гр свежи шампињони
- 400 гр тестенини
- сол
- 2 лажици маслиново масло
- бибер
- 1/2 лажичка рендана кора од лимон
- зачински треви
- 30 гр пармезан
Начин на подготовка:
- Омекнете го врганот во 250 мл топла вода. Свежите печурки исчистете ги и по желба исечкаје ги. Згответе ги тестениние според упатрството на пакувањето.
- Загрејте масло во голема тава и пропржете ги печурките, се додека не испари цела вода. Посолете и побиберете. Додајте натопен врган заедно со водата, згответе и крчкајте околу 5 минути.
- Додајте кора од лимон, магдонос и пармезан и по потреба уште еднаш зачинете. Процедете ја тестенината и измијте ја под млаз студена вода, добро исцедете, па сервирајте со сос од печурки. Украсете со зачински треви, по желба.
Добар апетит!
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Шарена тава со зеленчук и пилешко
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)