Срем, како и цела Војводина, е познат по фантастичните специјалитети, јадења со пикантен вкус, кои никого не оставаат рамнодушен. Пробајте го овој рецепт, бидејќи пружа типичен вкус…
Состојки:
- 1 кг свински бут
- 1 кг јагнешко месо
- 10 помали главици кромид
- 10 зелени пиперки
- 1 главица лук
- 2 лажички мелени зачински пиперки
- 2 лажици свинска маст
- сол
Начин на подготовка:
- Исечете го месото на големи коцки, кромидот на кругови и пиперките исто така. Исчистете главица лук и згмечете го секое чешне. Ставете го месото и останатите состојки во сад, па зачинете со бибер, сол и зачинска пиперка.
- Сè добро измешајте, поклопете и оставете да отстои два часа. Загрејте маст или масло. Прелијте го месото со врела маст, па тенџерето ставете го на тивок оган и динстајте околу еден час додека не омекне. Повремено наливајте го со бујон.
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко