Заборавете на обичната скара! Пробајте нешто ново и воодушевете ги своите гости…
Состојки:
- 1/2 кг јагнешко мелено месо
- 200 гр спанаќ
- 1/2 калинка
- 1 главица кромид
- 2 чешниња лук
- 2 лажици исечкани ореви
- магдонос
- прстофат цимет
- сол
- бибер
- 1 дл овчо кисело млеко
- 3 лажици маслиново масло
Начин на подготовка:
- Исечкајте главица кромид и 2 чешниња лук. Исечкајте ореви и магдонос, па сè измешајте со 500 гр јагнешко мелено месо. Посолете, побиберете, па зачинете со малку цимет. Направите 12 ќебапи, ставете ги на дрвени стапчиња за ражничи и премачкајте ги со малку масло.
- Измијте ги листовите спанаќ и исчистете половина калинка. Измешајте овчо кисело млеко, сол, бибер и три лажици маслиново масло. Испечете ги ќебапите на скара. Сервирајте со прелив од кисело млкео, спанаќ и калинка.
Добар апетит!
Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо