Вкусно печиво идеално за доручек или вечера…
Состојки:
- 200 гр шунка
- 100 гр сирење
- 100 гр кашкавал
- кечап
- малку масло
- сусам
- семки
- 200-300 гр брашно
- 20 гр квасец
- 1 јогурт
- малку шеќер
- сол
Начин на подготовка:
- Квасецот потопете го во малку вода и додајте шеќер. Кога квасецот ќе се растопи додајте малку масло, брашно и малку сол, па замесете меко тесто и оставете го малку да нарасне на топло. Нараснатото тесто размесете го и поделете го на два дела.
- Првиот дел развлечете го со сукало во тенко тесто со големина на плех. Премачкајте со кечап, посипете со сечкана шунка, потоа со трошки сирење, рендан кашкавал и оригано.
- Другиот дел од тестото исто така развлечете го тенко, па со ваљак за сечење исечете го тестото, намотајте го на сукало и префрлете го во тепсија. Отсечете го вишокот тесто.
- Премачкајте со жолчка и посипете со малку сусам. Печете на 200 степени 15-20 минути.
Начинот на подготовка детално е објаснет и во видеото на „Бакина кухиња“:
Повеќе рецепти на Gotvi.mk:
ШАРЕНА, БРЗА, ВКУСНА: Оваа пица нема тесто, не се меси – еве што е тајната
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука