Успева секој пат: Еве како да направите најкремаст бешамел сос

Успева секој пат: Еве како да направите најкремаст бешамел сос

Тајната во вкусниот бешамел сос е во следниот рецепт…

Основниот однос за совршен бешамел сос е 70 гр путер, маргарин или кокосово масло, со 70 гр брашно, 250 мл млеко или помалку ако сакате погуста смеса.

Овој бел, француски прелив ќе го направите многу едноставно:

Многумина грешат во тоа што пред подготовката не го загреваат млекото, а во тоа е и тајната на големите кувари. Поради тоа, загрејте го млекото во микробранова или на шпорет пред да започнете со подготовка.

Сосот со самото тоа ќе згусне побрзо и порамномерно.

Прво растопете путер, па полека додајте брашно, со постојано мешање. Загревајте го брашното и путерот заедно додека не набабри, потоа додајте млеко и гответе додека не згусне.

Повеќе на Gotvi.mk:

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот

10 „убијци“ на вишокот калории

Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како

Како да ослабете според хороскопскиот знак?

Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате