Тајната во вкусниот бешамел сос е во следниот рецепт…
Основниот однос за совршен бешамел сос е 70 гр путер, маргарин или кокосово масло, со 70 гр брашно, 250 мл млеко или помалку ако сакате погуста смеса.
Овој бел, француски прелив ќе го направите многу едноставно:
Многумина грешат во тоа што пред подготовката не го загреваат млекото, а во тоа е и тајната на големите кувари. Поради тоа, загрејте го млекото во микробранова или на шпорет пред да започнете со подготовка.
Сосот со самото тоа ќе згусне побрзо и порамномерно.
Прво растопете путер, па полека додајте брашно, со постојано мешање. Загревајте го брашното и путерот заедно додека не набабри, потоа додајте млеко и гответе додека не згусне.
Повеќе на Gotvi.mk:
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко
Рецепт за облоги од ѓумбир кои го топат салото на стомакот
10 „убијци“ на вишокот калории
Ако појадувате ќе ослабете и ќе го забрзате метаболизмот – Еве како
Како да ослабете според хороскопскиот знак?
Хороскопските знаци и храната – што треба да јадете, а која храна да ја избегнувате