Со цели главици кромид, гулашот изгледа поинтересно…
Состојки:
- 2 лажици маст
- 600 гр свинско исечено на коцки
- 1 лажица мајчина душица
- 1/2 лажичка лута пиперка
- зачин од сув зеленчук
- 250 гр мини кромид
- 1 лажица путер
- 3 лажици мед
- 100 мл бело вино
- 1 чешне лук
- 1-2 лажици густин
- сол
- бибер
- 1/2 кг компири
Начин на подготовка:
- Загрејте маст во големо тенџере и испржете го месото. Додајте мајчина душица и лута пиперка и кратко пропржете. Налејте со вода, додајте зачин од сув зеленчук и крчкајте поклопено околу 45 минути.
- Сварете ги компирите во солена вода.
- Излупете го кромидот и ако главиците се големи пресечете ги на половина. Загрејте путер и кратко продинстајте го кромидот. Додајте мед и вино и крчкајте поклопено 10 минути. Исечкајте лук и додајте го.
- Кромидот префрлете го во тенџерето со месо и додајте во малку вода разматен густин. Крчкајте 5 минути. Посолете и побиберете. Сервирајте со компир.
Добар апетит!
Прочитај Gotvi.mk рецепти:
Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко