Збогатете го лебот со ароматичен рузмарин…
Состојки:
- 360 гр меко брашно
- 120 гр интегрално пченично брашно
- 1 кесичка сув квасец
- 1 лажичка сол
- 1/2 лажичка шеќер
- 2 лажици ситно сечкан рузмарин
Начин на подготовка:
- Измешајте го квасецот со шеќер и малку топла вода и оставете го на топло да нарасне.
- Потоа од сите состојки замесете тесто, додавајќи по малку млака вода. Тестото добро изработете го со раце, да стане еластично и глатко. Покријте го садот со тестото со влажна крпа и оставете го час до час и половина да нарасне.
- Премесете го тестото со раце, ставете го во намастен и побрашнет чевртаст калап и оставете го уште 45 минути да нарасне. Ставете го да се пече на 240 степени, а по 15 минути намалете ја температурата на 190 степени и испечете го до крај.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот