Овој десерт може да замени доручек, бидејќи не е многу сладок, а е исклучително хранлив!
Состојки:
- 250 гр брашно
- 170 гр маргарин
- 1 ванилин шеќер
- 6 лажици вода
- 1 кг јаболка
- 1 лимон
- 4 лажици шеќер
- 3 лажици густин
- 100 гр суво грозје
- 1/2 лажичка цимет
- 2 лажици мармалад од кајсии
Начин на подготовка:
- Во длабок сад ставете брашно и маргарин. Изгмечете го маргатинот со вилушка, додајте вода и со раце замесете тесто. Поделете го тестото на два еднакви дела. Првиот дел ставете го во калап и со рака притиснете да го прекриете дното на калапот.
- Избоцкајте го тесотото. Јаболката излупете ги, исечете ги на коцки и ставете ги во длабок сад. Прелијте со сок од лимон.
- Додајте суво грозје, шеќер, ванилин шеќер, цимет и густин. Овој фил нанесете го на тестото во калапот.
- Од останатото тесто развлечете кора и ставете ја на филот. Печете 30 минути на 170 степени.
- Питата премачкајте ја со мармалад, исечете ја на парчиња и по желба посипете ја со шеќер во прав.
Уживајте!
ВИДЕО: Направете природен пијалок за слабеење од 4 состојки
ВИДЕО: Рецепт за органска маска за длабинска нега на оштетена коса
ВИДЕО: Направете шеќерна паста за депилација
10 „убијци“ на вишокот калории
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)