Посно и вкусно, направете карамел торта за најголемиот пост, Велигденскиот пост.
Состојки:
-
Посни бисквити
-
3-4 супени лажици мармалад од портокал
-
2-3 супени лажици мармалад од кајсија
-
посно чоколадо 100 грама (за глазура)Крем:
-
400 грама шеќер
-
5-6 супени лажици посно млеко во прав
-
1 л. вода
-
3 пудинга од ванила
-
200 грама маргарин
-
1 ванила шеќер
-
200 грама халта
-
2-3 супени лажици нес-кафе
Подготовка:
-
Прво се прави кремот: на страна се подготвува 1 литар врела вода со разматено посно млеко, па на оган се става 400 грама шеќер и се прави карамел. Потоа веднаш се тргнува на страна и во тоа се додава, жешко млеко.
-
Тенџерето се тргнува од огнот и во него се додаваат подготвени пудинзи.
-
Во изладен крем се додава маргарин, претходно добро изматен со ванила шеќер. Потоа се додава претходно изматена халта, па се загрева мармаладот и се меша со слаткото од портокал.
-
Бисквитите, пред да се наредат, се потопуваат еден по еден во нес-кафето разматено во вода. Се редат во три слоја, така што врз секој слој бисквити најпрво се става тенок слој од премазот, па врз премазот кремот.
-
На крај доаѓа кремот со кој се премачкува тортата и странично. Врз тоа се става глазура.
-
Послужете ладно.
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт
Зеленчукова ужинка за на работа