Дански ќофтиња фрикаделе: Неверојатно вкусни, 10 пати поздрави од обичните!

Дански ќофтиња фрикаделе: Неверојатно вкусни, 10 пати поздрави од обичните!

Во земјата од која потекнуваат ги нарекуваат „фрикаделе“, а во ова наше поднебје изгледаат многу познато. Данските ќофтиња се меснати топчиња, исто како што се и овие наши балкански, само што ова јадење Данците го подготвуваат на нешто поинаков начин.

Состојки:

  • 500 гр мелено јунешко месо
  • 1 главица кромид
  • 2 лажици брашно
  • 1 лажица доматно пире
  • 30 гр путер
  • 1 ловоров лист
  • 1 јајце
  • 1/2 половина лажичка мајчина душица
  • 1 пилешка коцка за супа
  • 100 мл павлака
  • магдонос
  • 3-4 лажици млеко
  • 1 чешне лук
  • масло
  • сол
  • мелен црн бибер

Начин на подготовка:

  1. Кромидот ситно исечкајте го и додајте во садот со мелено месо. Измешајте за состојките да се соединат. Додајте ситно сечкана мајчина душица, а потоа посолете, побиберете, додајте 2 лажици брашно, јајце и млеко.
  2. Во тава со растопен путер испржете ситно сечкан лук. Додајте лажица брашно, налејте 500 мл вода, коцка за супа, ловоров лист и доматно пире. Посолете, побиберете и измешајте ги сите состојки.
  3. Кога доматното пире ќе ја добие потребната густина, тргнете го од шпорет.
    Од смесата со мелено месо, со помош на две лажички, формирајте ќофтиња и пржете ги во тава на загреан путер.
  4. Според желбата и вкусот, ќофтињата можете да ги прелиете со некој сос и послужете ги со варен ориз.
  5. Данските ќофтиња се поздрави од оние кои ги подготвуваме ние, поради тоа што се подготвуаат на путер наместо на масло, како и поради тоа што не се користи свинско месо.

Повеќе на Готви.мк:

Супер брз и вкусен домашен сос за хамбургер или пилешко

Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки

Кинеска кујна: Како да зготвите брокула со пилешко

Шарена тава со зеленчук и пилешко

Пилешко во кари сос

Пилешко со паста и песто сос

Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки