Ново и свежо, а се прави толку едноставно…
Состојки за кора:
- 300 гр шеќер
- 1 лажица оцет
- 2 лажици ванилин шеќер
Состојки за фил:
- 6 жолчки
- 250 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 1 пудинг од ванила
- 6 лажици брашно
- 5 дл млеко
- 250 гр путер
- 2 банани
- 100 гр бело чоколадо
Состојки за декорација:
- 200 гр шлаг
- 2 дл кисела вода
Начин наподготовка:
- Разматете белки во цврст снег, а потоа додајте ванила и оцет, па постепено додавајте шеќер матејќи постојано. Тепсијата прекријте ја со хартија за печење, ставете ја во неа подготвената смеса и печете 60 минути во рерна загреана на 170 степени.
- Посебно соединете ги жоллчките, ванила, шеќер, 1 дл млеко, пудинг и брашно, па разматете со миксер.
- Останатото млеко ставете го да се готви додека не зоврие, па во него додајте ја смесата од жолчки. Продолжете со готвење мешајки цело време додека не згусне.
- Путерот пенасто разматете го, па соединете го со изладениот фил и измешајте. На крај додајте сечкани банани и рендано чоколадо, и полека измешајте.
- Печената и изладена кора премачкајте ја со подготвениот фил.
- Шлагот разматете го со кисела вода и распоредете го по филот.
Послужете и уживајте!
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега