Може да се комбинира со сирење или месо, ако не постите.
Состојки:
- 500 гр лиснато тесто
- 800 гр спанаќ
- 1 праз
- 1 лажичка сув зачин
- 2 дл вода
- малку сол
- малку бибер
- 0,5 дл масло
Останати состојки:
- 1 дл вода
- 3 лажици брашно
- 2 лажици масло
- 1/2 прашок за пециво
- 20 гр посен маргарин за колачи
Начин на подготовка:
- Тестото ставете го да се одмрзне на собна температура, а за тоа време исечкајте праз и издинстајте го на масло. Додајте спанаќ и заедно крчкајте околу 10 минути. Зачинете па оставете да се излади.
- Еден блок лиснато тесто развлечете и исечете на три ленти. По должина на лентите ставајте фил, преклопете со тесто. Друтиот блок тесто исто така развлечете го и ставете во намастена тепсија. Од горе наредете ролни од спанаќ и свитакајте ги краевите (како што е прикажано во видеото).
- Од горе ставете парчиња маргарин и оставете да отстои додека рерната не загрее. Печете на 180 степени околу 45-50 минути.
Цезар салата + 2 рецепта за дресинг соса
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот
Најдобар рецепт за домашен чизкејк тука
Вистинска уметност: Рецепт за солена торта тука
Повеќе рецепти за десерти тука
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки