Сочно посно медено срце

Сочно посно медено срце

Испробајте го рецептот за меки колачи кои заведуваат на првиот залак.

Состојки:

  • 2 чаши шеќер
  • 2 чаши вода
  • 2 чаши брашно
  • 1 кесичка сода бикарбона
  • 1/2 кесичка цимет
  • 1/2 чаша масло
  • 6 лажици џем
  • ореви или чоколадо

Начин на подготовка:

  1. Разматете ги сите состојки (шеќер, вода, брашно, цимет, сода, масло и џем). Најлесно ви е да ги мерите сите состојки со чаша од јогурт. Мерката е иста за сè.
  2. Намастете плех, па ставете ја смесата во плехот. Загрејте ја рерната и ставете го плехот. Печете околу половина час на 220 степени.
  3. Пред крајот на печењето, извадете го плехот и посипете го колачот со ореви или чоколадо, или премачкајте го со џем.
  4. Вратете го колачот во рерната, која претходно сте ја исклучиле. Оставете го внатре 5 минути, додека смесата не се соедини со преливот.

Уживајте!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините

Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега

Ќе ве врати во детството: Омилениот десерт на сите генерации

Десерт готов за 20 минути

Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома

Супер рецепт: Леден кафе колач

Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат