Овие колачиња ги правеа нашите баби, а во продолжение ви пренесуваме рецепт за вкусните гурабии.
Состојки:
- 100 гр брашно
- 100 гр шеќер
- 2 јајца
- 200 гр брашно
- мелени и сечкани ореви
- кора од лимон
Начин на подготовка:
- Разматете маст, шеќер, едно јајце и една жолчка, додајте брашно и кора од лимон и замесете тесто.
- Тестото ставете го во фрижидер околу еден час, па растегнете го со сукало на половина сантиметар дебелина.
- Извадете кекси со големина на чаша. Секоја гурабија потопете ја во белки, па во крупно сечкани ореви и на крај во мелени ореви.
- Наредете ги колачињата во плех. Печете ги на 170 степени околу 15 минути.
- Послужете и уживајте!
Чоко палачинки со крем од ванила и јагоди
Рецепт за палачинки кои можете да ги јадете неограничено
За сите гурмани – Палачинки кватро салами
Американски палачинки по врвен, а едноставен рецепт