Збогатете го својот ручек со рижото со тиква…
Состојки:
- 400 гр тиква, исчистена од семки
- 1 лажица маслиново масло
- 2 чешниња лук
- 8 парчиња млад кормид
- 25 гр путер
- 200 гр ориз
- 2 лажици мелен ким
- 1 л бистра супа од зеленчук
- 60 гр пармезан
- малку коријандер или други зачински билки за декорација
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 180 степени.
- Исечкајте ја тиквата на коцки со големина од 1,5 см. Распоредете ги коцките на плех обложен со хартија за печење и печете во рерна 30 минути.
- Подгответе рижото додека тиквата се пече. Изгмечете лук, а ситно исечкајте го младиот кромид.
- Загрејте лажица маслиново масло и путер на умерена температура. Додајте млад кромид и лук. Кога лукот ќе омекне, додајте ким и ориз. Добро измешајте и гответе околу 1 минута.
- Додајте половина шолја од супата и повремено мешајте додека оризот не ја впие течноста. Така постепено додајте го и остатокот од супата додека рижотото не упие се. Ќе ви бидат потребни околу 20 минути. Гответе додека оризот не омекне.
- Кога оризот ќе биде готов, додајте ги парчињата печена тиква, рендан пармезан, сечкан коријандер и украсете со зачини по желба.
Добар апетит!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Полнет ананас со ориз и пилешко