Секоја домаќинка треба да го испроба – брзо и едноставно се прави, а е многу вкусен…
Состојки:
- 300 мл вода
- 350 гр брашно
- 20 гр свеж квасец
- 1 лажица шеќер
- 1 лажичка сол
- 100 мл масло
Начин на подготовка:
- Во топла вода разматете издробен квасец и шеќер, па измешајте. Додавајте брашно и постојано мешајте. Додајте и 50 мл масло додека мешате. Масата треба да биде ретка. Кога добро ќе го изработите тестото со лажица, да нема грутки, додајте го останатото масло, па измешајте и оставете да нарасне 30 до 60 минути (треба да се дуплира).
- Рерната вклучете ја на 220 степени, а за тоа време посипете ја работната површина со брашно и истресете го тестото. Со раце додавајте брашно и обликувајте тесто. Ставете го во плех и оставете го да се пече додека не добие светла брауни боја.
- Печениот леб свиткајте го во крпа и малку изладате го, па послужете.
Добар апетит!
ВИДЕО рецепт: Леб со карамелизиран кромид
Ремек дело во кујната: Леб од банана
ВИДЕО. Рецепт за леб кој не се меси
ВИДЕО рецепт: Чоколадна бисквит торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта
ВИДЕО: Рецепт за домашна чоколадна торта од која застанува здивот