Оваа торта е многу убава! Во неа има ореви,сечкано црно и бело чоколадо, како и дробени бисквити.
Состојки:
- 12 цели јајца
- 12 лажици шеќер за кори и 5 за лажици за фил
- 12 лажици мелени ореви
- 12 лажици мелени бисквити
- 750 мл млеко
- 375 гр маргарин или путер
- 5 полни лажици брашно
- 250 гр шеќер во прав
- 100 гр млечно црно чоколадо
- 100 гр млечно бело чоколадо
- 150 гр бисквити
Начин на подготовка:
- Белките користете ги за кора. Четири белки разматете во пена со четири лажици шеќер. Додајте четири лажици ореви и четири лажици бисквити.
- Плех со димензии 30х20 обложете со хартија за печење и ставете ја кората да се пече во претходно загреана рерна на 200 степени, околу 12 минути.
- Внимавајте кога ја печете, бидејќи ако ја препечете ќе се собере. Постапката повторете ја уште 2 пати за да добиете три кори.
- Во жолчките додајте шеќер за фил, брашно и малку студено млеко, а остатокот од млекото ставете го да зоврие. Кога ќе зоврие згответе ги жолчките и мешајте додека не згусне. Тргнете го садот од оган, ставете фолија и оставете да се излади.
- Разматете маргарин или путер на собна температура со шеќер во прав, да биде пенасто. Во таа маса додајте го изладениот фил од жолчки и разматете. Во смесата додајте исечкано чоколадо и ситно издробени бисквити.
- Чоколадото може и да се изблендира, ако ви е полесно. Количината чоколадо може да се зголеми, а исто така во филот може да се додадат и ореви и лешници. Со овој фил премачкајте ги корите на следниов начин: кора-фил, кора-фил, кора-фил.
- Оставете да отстои за вкусовите да се соединат, па украсете по желба.
Уживајте!
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат
Малиџано – одличен домашен рецепт