Пилешка пита

Пилешка пита

Оваа пикантна пита со пилешко и зеленчук можете да ја послужите и како главно јадење.

Состојки:

  • 300 гр брашно
  • 150 гр путер
  • 1 јајце
  • 1 лажичка сол
  • 500 гр бело пилешко месо
  • 300 гр моркови
  • 1 главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 2 лажици маслиново масло
  • сол
  • бибер
  • 100 гр Пекабеско замрзнат грашок
  • 4 јајца
  • 100 гр изрендано сирење
  • 100 гр кисело млеко

Начин на подготовка:

  1. Брашното, путерот, јајцето и солта измешајте ги во тесто и замотајте го во проѕирна фолија и ставете го на половина час во фрижидер. Рерната загрејте ја на 200 степени.
  2. Пилешкото исечкајте го на коцки. Морковите исчистете ги и исечкајте ги на коцки. Кромидот и лукот исечкајте ги што поситно и пропржете ги. Додајте пилешко месо и моркови, па печете две-три минути. Посолете и побиберете и извадете го месото од тава. Во сосот додајте павлака, грашок, па оставите да се разлади. Измешајте јајца, сирење и кисело млеко. Додајте го сосот со грашок, па зачинете по вкус.
  3. Тестото развлечете го и ставете го во намастен плех. Распорадете го пилешкото и зеленчукот по тестото. Прелијте со смеса од кисело млеко и јајца, па печете околу 45 минути.

Добар апетит!

Повеќе рецепти на Готви.мк:

Зеленчукова супа

Крем супа од моркови

Телешка супа со куркума и брокула

Мисиркина супа со јајце

Пролетна супа

Јагнешка чорба по традиционален рецепт

Крем чорба од тиква и компири