Вкусни и лесни колачиња. Одлично одат со чај или млеко.
Состојки:
- 100 гр омекнат путер
- 250 гр брашно
- 200 гр шеќер
- 200 гр кафеав шеќер
- 2 јајца
- 1 лажичка екстракт од ванила
- 1 лажичка сода бикарбона
- 2 лажички цимет
- 3 шолји овесни снегулки
Начин на подготовка:
- Во сад со средна големина измешајте растопен путер, шеќер и кафеав шеќер. Измешајте јајца, едно по едно, а потоа додајте и ванила.
- Измешајте брашно, сода бикарбона, сол и цимет, а потоа додајте ја смесата со јајца.
- Во смесата потоа додајте и овесни снегулки, замесете, прекријте и изладете најмалку еден час.
- Рерната загрејте ја на 200 степени. На плех за печење ставете хартија за печење. Од смесата обликувајте колачиња и наредете ги на плех. Колачињата благо притиснете ги со вилушка извалкана во шеќер.
- Печете околу 8-10 минути во загреана рерна. Почекајте колачињата да се изладат во плехот околу 5 минути пред да ги извадите на чинија.
Послужете и уживајте!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Трилече – неверојатно вкусен домашен специјалитет
Неодоливо вкусна: Домашна торта со јагоди
Возможно е – еве како да направиш торта за 10 минути
ВИДЕО: Рецепт за еклер чоколадна торта која не се пече
За секоја прослава – Тигар торта