Сурутката е производ кој настанува при производство на сирење и јогурт. Во неа остануваат најдобрите и најздравите состојки од млекото.Во денешно време веќе е заборавена и се почесто се користи, иако е злато вредна.
Сурутката има витамини Б и Е, минерали, млечни шеќери важни за телото и мозокот.
Таа е најдобар природен лек за џигерот, за хепатитис, жолтица, оштетувања од алкохол, цироза. Нема болест за која не помага.
Помага и за слабеење, има само 26 калории во 100 грама, и сиромашна е со масти и киселина.
Решава проблеми со запек, ги регулира покачените масти во крвта, помага и за изградба на мускулна маса.
Исто така, го намалува и крвниот притисок.
Таа е многу евтина намирница, а денес е веќе заборавена и ретко се користи, иако е тоа голема грешка. Кога и да можете набавете ја и бидете здрави како дрен.
Американски палачинки по врвен, а едноставен рецепт
Палачинки на кои не можете да им одолеете
Посно и вкусно: Фурнарини за 1 минута