Пиле полнето со шунка и сливи

Пиле полнето со шунка и сливи

Пикантен оброк за вистинско гурманско уживање!

Состојки:

  • пиле (околу 1,2 кг)
  • кромид
  • морков
  • целер

Состојки за фил:

  • 200 гр пилешки гради
  • 50 гр шунка
  • 1 јајце
  • млеко
  • 150 гр средина од леб
  • 50 гр сланина
  • 20 гр суви сливи
  • магдонос
  • 70 гр пармезан
  • сол
  • бибер

Начин на подготовка:

  1. Потопете ги сливите во млака вода, а средината од лебот во малку млеко. По дваесетина минути исцедете ги сливите и лебот, па со миксер иситнете пилешки гради, шунка, сланина, јајце, пармезан, сол, бибер и магдонос.
  2. Пилето измијте го, исчистете го и наполнете го, па потоа затворете го отворот. Печете го час и половина, со кромид и целер на 200 степени.

Повеќе рецепти на Готви.мк:

Шеф салата

Дресинг за Шеф салата

Таљатели со зеленчук

Домашен рецепт со кој повеќе нема ни да помислите на цвекло од тегла

Релаксирајте се: Чај кој ги опушта мислите и мускулите

Смути на денот: Моркови во чаша

Чајот од шипка како лек

Пржена банана

Pad Thai со пилешко

Еве што научивме на часовите по готвење со Фичо