Тортата Килиманџаро не го носи баш овој назав залудно – се работи за вулкан чоколадо и фин крем, а тука е и вистинската ерупција на задоволство!
Состојки за кора:
- 3 јајца
- 3 лажици шеќер
- 3 лажици брашно
- 50 гр чоколадо
- 50 гр маргарин
- 1 кесичка прашок за пециво
Состојки за фил:
- 650 мл млеко
- 2 пудинга од ванила
- 3 лажици шеќер
- 50 гр шеќер во прав
- 100 гр маргари
- малку растопено бело чоколадо (по желба)
Начин на подготовка:
- Прво направете ја кората – растопете чоколадо и маргарин. Вклучете ја рерната на 200 степени, а за тоа време разматете белки со шеќер, па додајте жолчки со матење, и потоа полека ставете ја изладената мешавина растопен маргарин и чоколадо.
- Додајте брашно и прашок за пециво, па сè лесно измешајте. Ставете ја смесата во плех обложен со хартија за печење и ставете да се пече 20-25 минути, а штом ја ставите во рерна, намалете ја температурата на 180 степени.
- Додека кората се пече, на оган ставете 450 мл млеко, а остатокот од млекото, пудинзите и шеќерот разматете ги, па кога ќе зоврие додајте ги и мешајте додека не згусне. Тргнете го тенџерето од оган и оставете да се излади. Печената кора, исто така, оставете ја да се излади.
- Омекнат маргарин разматете со шеќер во прав, па додајте изладен пудинг претходно малку разматен со миксер. Сè добро разматете, а потоа обложете сад со фолија или кеса, и во него ставете го филот. Ставете го во замрзнувач на 30 минути да стегне.
- Изладената кора пресечете ја на два еднакви дела. Извадете го садот со фил, поклопете со една кора, па сè заедно превртете на тацна.
- Другата кора исечете ја на 8 до 12 еднакви делови. Наредете ги триаголниците еден до друг на долната кора, па потоа еден до друг, за горните краеви да се допираат, а вие ќе добиете изглед на вулкан.
- Во „вулканот“ изрендајте чоколадо или ставете овошен сируп.
- Ако не сте љубител на украсување, можете да го прескокнете обликувањето, едноставно ставете крем на кората, преклопете ја со другата кора и украсете по желба.
Уживајте!
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома
Супер рецепт: Леден кафе колач
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Направете чоко мус и гостите ќе ве обожаваат
Малиџано – одличен домашен рецепт