Подгответе вкусни пилешки уштипци со сирење и прелив од печурки.
Состојки:
- 500 гр пилешко бело месо
- 4 лажици Пекабела павлака
- 200 гр трапист сирење
- 40 гр пармезан
- 3 јајца
- 150 гр брашно
- 300 мл масло
- сув зачин
- сол
- бибер
Состојки за прелив:
- 2 лажици путер
- 300 гр шампињони
- 300 мл Пекабела павлака
- магдонос
Начин на подготовка:
- Пилешкото сомелете го во машина за мелење и соединете го со павлака, трапист сирење исечено на коцки,пармезан и јајце. Се зачинете по вкус и добро соединете ја масата.
- Од подготвената маса обликувајте топчиња, потоа извалкајте ги во брашно, па во разматени јајца. Потоа пржете ги на врело масло од сите страни додека не поруменат.
- Во тефлонска тава растопете путер, додајте шампињони исечени на листови и пржете додека не поруменат.
- Кога шампињоните ќе омекнат, додајте павлака и гответе на умерена температура 10 минути, пред крај зачинете по вкус и посипете со сечкан магдонос. Подготвениот прелив послужете го со пржените уштипци.
Добар апетит!
Прочитај поврзани Gotvi.mk рецепти:
Топ 10 највкусни Gotvi.mk рецепти со печурки
Одличен рецепт – Потпечено мешано месо со печурки
Многу вкусно – потпечена тава со пилешко месо и печурки
Брзо и посно: Печурки со сусам