Оризот му дава посебен вкус и текстура на оваа преубава тешека чорба!
Состојки:
- 200 гр телешко месо (без коски)
- 100 гр морков
- 60 гр целер (корен)
- 80 гр кромид
- 50 гр маст
- 60 гр брашно
- 30 гр ориз
- 150 гр грашок
- 50 гр зелена пиперка
- 40 гр пипер
- 50 гр магдонос
- сол
- бибер
- 1 јајце
Начин на подготовка:
- Од маст и брашно направете светложолта запршка, залијте со студена вода и ставете да се готви. Додајте месо сечено на фини парчиња, ситно сечкан кромид, на коцки исечкан зеленчук, мелен пипер и сол, па лесно гответе еден час.
- На крајот на снимката разматете јајце и лесно додајте го во чорбата која врие.
- Оризот згответе го во доста солена вода, исцедете го и додајте го во готовата чорба.
- Пред послужување посипете со сечкан магдонос или украсете со листови босилек.
Свежа салата која топи килограми и ја враќа концентрацијата
Топ 5 рецепти за пролетни салати со марула
Малиџано – одличен домашен рецепт