За следниот ручек ви го предлагаме ова вкусно печење на баварски начин.
Состојки:
- 1,5 кг свинско месо во едно парче
Состојки за маринада:
- 700 мл пиво
- 3 лажици сенф
- 1 голема главица кромид
- 3-4 лажици мед
Останати состојки:
- 1 лажица путер
- 1 лажица брашно
- сол
- бибер
Начин на подготовка:
- Исчистете го месото од вишок маснотии. Измијте го и исушете го. Во лонец ставете ги сите состојки за маринадата и ситно сечкан кромид.
- Оставете сè да се вари околу 5 минути или додека не омекне. Сè испасирајте со миксер и оставете да се излади.
- Во голема кеса за замрзнување ставете го месото, прелијте го со маринада и врзете го кесето, па сè ставете го во фрижидер.
- Оставете го месото да се маринира најмалку 8 часа, а најдобро е да го оставите во маринадата преку ноќ.
- Пред печењето месото извадете го барем половина час порано од фрижидер, да биде на собна температура. Месото извадете го од маринадата и исушете го на кујнска хартија. Посолете и побиберете.
- Во сад на страна измешајте путер со брашно па премачкајте преку месото. Пропржете го месото неколку минути од секоја страна да добие фина боја. Префрлете го месото во керамички пекач и ставете сос/маринада.
- Печете го во загреана рерна на 180 степени околу час и половина. Можете за време на печењето да го свртите месото. Сервирајте со прилог по желба.
Добар апетит!
Повеќе поврзани рецепти на Готви.мк
Замена за пржење: Еве како да подготвите крцкав помфрит во рерна
Топ 10 неверојатно вкусни Gotvi.mk рецепти со компири
Направете домашен песто сос со тестенини
Совет: Не ја фрлајте, искористете ја водата во која варите тестенини
Италијанско предјадење за цело семејство