Ниту еден љубител на чоколадо нема да одолее на овие чоколадни топчиња…
Состојки:
- 600 гр млечно чоколадо, искршено на парчиња
- 150 гр чоколадо за готвење
- 2 лажици шеќер
- 5 дл слатка павлака
- 0,6 дл ликер (по желба)
- 2 лажици путер
- 150 гр шеќер во прав
- 100 гр какао
- 150 гр чоколадо за готвење (за декорација)
Начин на подготовка:
- Двата видови чоколадо, шеќерот и слатката павлака растопете ги на пареа. Тргнете го садот од оган, па додајте ги ликерот и путерот.
- Смесата прелијте ја на послужавник, покријте со пластична фолија и ставете ја во фрижидер на еден час, додека стврдне.
- Од изладената смеса обликувајте топчиња и повторно ставете ги во фрижидер.
- Шеќерот во прав и какаото измешајте ги. Чоколадото растопете го и оставете го неколку минути да се излади. Топчињата прво натопете ги во чоколадо, а потоа во шеќер и какао.
Уживајте!
Нема веќе стоење до шпорет: Колач без печење, совршен за горештините
Ваков рецепт за сутлијаш немате пробано до сега
Ќе ве врати во детството: Омилениот десерт на сите генерации
Конечно: Највскуниот десерт за кој даваме куп пари: Еве како да го направите дома