Вкусот на овој десерт ќе ве воодушеви!
Состојки:
- 50 гр брашно
- 50 гр интегрално брашно
- 50 гр мелено ленено семе
- 1 лажичка сода бикарбона
- 1 јајце
- 5 лажици јаворов сируп
- 125 гр путер од кикирики со парчиња кикирики
- 50 гр (или повеќе) парчиња темно чоколадо
Начин на подготовка:
- Измешајте ги сите суви состојки, освен чоколадото, додајте ги останатите, па со миксер соединете.
- Направете топчиња и наредете ги во плех обложен со мрсна хартија. Притиснете ги врвовите на топчињата со вилушка како би добиле интересен релјеф, па со раце направете облик на круг.
- Печете на 180 степени од 10 до 15 минути, додека кексот не стврдне, а потоа извадете го и оставете го на метална решетка да се излади.
Послужете и уживајте!
Деликатес во кујната: Компир на поинаков начин
Диетално: Домашни брускети со домати и маслиново масло (видео)